Paardenrassen: de ijslander

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 19:38

Heyyy, leuk dat je weer leest! Het is weer een poosje geleden dat ik een paardenras heb gedaan, maar hier is 'tie dan weer: dit keer de superlieve, stoere, bijzondere, knappe ijslander!

Uiterlijk

De schofthoogte kan 1,30 tot 1,50 meter zijn. Het hoofd van de ijslander kan verschillen: tussen heel edel en heel groot. De hals is kort en dik. Het lichaam is kort en breedgebouwd. De benen en de hoeven zijn heel sterk. Ijslanders hebben heel veel behang (dat is de beenbeharing). Een ijslander heeft alle vachtkleuren, behalve appaloosa (stipjes). Ook heeft een ijslander hele volle manen en staart. 

Karakter

De IJslander staat bekend om zijn eerlijke en vriendelijke karakter. Verder hebben IJslanders veel werklust, ze zijn heel sterk, en een goed uithoudingsvermogen. IJslanders leren snel en willen graag samenwerken. Ijslanders zijn meestal dus hele makkelijke en vriendelijke paarden. Maar vergis je niet, ze kunnen ook heel eigenwijs zijn;)

Gebruik

De ijslander wordt al heel erg lang gebruikt als rijpaard en pakpaard, zoals onder andere voor het vervoer van de post, voor het bijeendrijven van schapen en als vervoermiddel voor de mens, maar ook (recenter) als sportpaard bij gangenwedstrijden en races. In Europa worden ook  gangenwedstrijden gereden. (Weetje: als een ijslander uit Ijsland vertrekt, mag hij nooit meer terugkomen. Ze zijn daar onder andere bang dat de paarden dan bijvoorbeeld ziektes meenemen.) Ook wordt er gereden met handpaarden en worden er (lange) afstandsritten gemaakt. Dat kan goed, omdat de ijslanders zo'n groot uithuidingsvermogen hebben. De ijslanders worden ook ingespannen voor de wagen en voor de slee

Bijzondere gangen

Een ijslander is niet zoals de meeste paarden een drieganger. (Stap, draf en galop) Dit paardenras is namelijk een vijfganger, want hij heeft behalve stap, draf en galop ook nog tölt en telgang. Niet alle ijslanders hebben telgang, wel hebben ze allemaal tölt. Maar wat houdt dat tölt en telgang nou eigenlijk allemaal in? Dat leg ik jullie hieronder uit!

Tölt

De voetvolorde van tölt is gelijk aan die van stap. (Alle vier de hoeven worden  om de beurt op de grond gezet) Alleen is een tölt de knieactie veel hoger. (Knieactie: hoe hoog een paard zijn knieën en hoeven optild.) Tijdens tölt wordt de hals en het hoofd hoog gedragen. Daarom ziet de tölt er trots uit. De tölt ziet er niet allen heel cool uit, het is ook een erg comfortabele gang voor de ruiter. De ruiter kan namelijk tijdens de tölt heel stil in het zadel zitten. 

Telgang

Zoals ik net al zei, niet alle ijslanders kunnen telgang. Dat hangt bijvoorbeeld af van de erfelijke aanleg, of zijn ouders ook goed in telgang konden lopen, maar ook van de bouw en de training die het paard krijgt. Ook nog een grappig weetje: ook andere dieren kunnen spontaan in telgang gaan lopen. Bijvoorbeeld honden, kamelen, dromedarissen en giraffes. In de telgang loopt een paard telkens op de 2 benen aan dezelfde kant. Makkelijk gezegd: als de ene linkerbeen omhooggaat, gaat het andere linkerbeen tegelijk omhoog en steunt het paard dus alleen op zijn rechterbenen. Op wedstrijden worden telgangrennen gehouden over 150 en 250 meter. Het record op 250 m staat op 21,15 seconden. Ter vergelijking: het galoprecord over 250 m is 17,3 seconden. Dit record staat op naam van Kjarkur frá Árbæjarhjáleigu II.

Nou, dit was het dan weer. Ik hoop dat jullie wat geleerd hebben over dit bijzondere ras. Ik in ieder geval wel;) En hieronder staat nog een filmpje, zodat jullie dat met tölt en telgang nog eens goed kunnen bekijken;)

Liefs, Zarah

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.